Pilotprosjekt: Utvikling av objektiv metode for måling av relativ snutelengde på hund

Pilotprosjekt neserHovedstyret i Norsk Boxerklubb har takket ja til å være med på dette prosjektet, og oppfordrer derfor Boxereiere som har mulighet til det å møte opp i NKK's lokaler 30.08.16, kl. 13-15 eller kl. 18-20. Prosjektet skal sammenligne forskjellige målemetoder for relativ snutelengde hos kortskallede hunder.

Nærmere informasjon følger under, og det finnes også en arrangementssiden på Facebook


Pilotprosjekt: Utvikling av objektiv metode for måling av relativ snutelengde på hund

Det er beskrevet i vitenskapelig litteratur at økende grad av forkortet snuteparti henger sammen med økende risiko for BOAS (brachycephalic obstructive airway syndrome), som gir pusteproblemer (Packer et al, 2015). I den nevnte artikkelen måles relativ snutelengde som forholdstall (såkalt ratio) snute:skalle. Firmaet Aninova, som holder til på Hamar, har i samarbeid med NKK søkt penger til et pilotprosjekt (forprosjekt) for å se om ulike metoder for måling av relativ snutelengde kan være brukbare i praksis. Det er altså Aninova som har fått midler til prosjektet, og som stiller med prosjektleder.

Pilotprosjektet har altså som formål å vurdere ulike metoder for måling av snute og skalle opp mot praktisk bruk. Det skal blant annet ses på variasjon i mål på samme hund ved ulike metoder, hva som egner seg best og om målingene varierer mye fra person til person når vi introduserer flere målere på samme hund. Dersom målingene varierer mye, tyder dette på at de ikke er spesielt anvendbare i praksis. Resultatene fra pilotprosjektet skal danne grunnlag for evt å gå videre og søke penger til et hovedprosjekt seinere, der disse metodene evt kan brukes for å beregne for eksempel arvbarhet. Hovedprosjektet er ikke planlagt enda, og det er foreløpig ikke søkt om midler til dette. Resultatene fra pilotprosjektet og videre arbeid med problemstillingen vil avgjøre hvorvidt man skal gå videre til et hovedprosjekt og om og hvordan det eventuelt kan brukes i avlsarbeidet.

Både pilotprosjektet og et eventuelt videre hovedprosjekt vil bli diskutert i den norske gruppa.

Aktuelle målemetoder:

Målebånd

Skyvelær

Måling på bilde tatt i profil

Måling med 3D-kamera

Planen var i første omgang å gjøre målinger på de tre rasene mops, engelsk bulldog og fransk bulldog, og dermed inkludere kun Norsk Mopsklubb og Norsk Bulldogklubb. Imidlertid har det kommet ønske fra flere klubber om å være med, og det er selvsagt bare positivt. Det er derfor mulig å delta med hunder av andre aktuelle (brachycephale) raser, slik at også disse kan bli med i datasettet.

Tidsperspektivet for pilotprosjektet er kort, og det er ønskelig å få gjennomført målinger på så mange hunder som mulig innen utgangen av august hvis mulig.

Referanse:
Rowena M. A. Packer, Anke Hendricks, Michael S. Tivers, Charlotte C. Burn, 2015. Impact of Facial Conformation on Canine Health: Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome. PLoS ONE 10(10): e0137496. doi:10.1371/journal.pone.0137496