Voksende tannkjøtt

Epulis - voksende tannkjøttSpørsmål: Hva er årsaken til at tannkjøttet hos enkelte boxere vokser ukontrollert. Kan man gjøre noe for å hindre det? Hvis man får fjernet det hos veterinær - vil det da komme tilbake senere eller være borte for alltid? 


Svar: Tannkjøttet hos boxere kan vokse og danne små utvekster som kalles epulis, eller det kan vokse jevnt over og dekke (for)tennene. Hva som er årsak til dette er ikke godt å si, annet enn at det er en disposisjon mange boxere har. Det forekommer også i andre raser, men ikke så hyppig som hos boxer. De små kulene, epulidene, som vokser frem er i utgangspunktet ufarlige, men de kan skape problemer ved at hår og matrester kan sette seg fast og lage betennelser, og det kan bli lettere tannstein på tennene under fordi de ikke får den mekaniske rengjøringen de skal. Når epulidene blir veldig store kan de også være i veien for tygging, og det kan blø lett.

Det er ikke noe vi kan gjøre for å hindre at hunden får det. Når det er fjernet hos veterinær, vil det som regel komme igjen etter kortere eller lengre tid.

Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad