Hvordan kan man se om en boxer har smerter?

Skadet boxerDette er et godt spørsmål, og selv om det er kort, har de ingen enkle svar. Vi kan dele smerte inn i akutt og kronisk smerte, og boxerene våre reagerer veldig forskjellig:


Akutt smerte: ofte bra, og kan hindre oss å skade oss ved at vi trekker oss vekk fra det som gjør vondt. Hundene vil kunne trekke seg unna eller flykte, pipe, skrike (hvis det er veldig vondt), bjeffe til eller glefse eller bite etter det som gjør vondt. Akutt smerte etter en skade eller operasjon kan vi se ved at hunden prøver å ikke bevege det stedet som er vondt, den kan bli aggressiv, urolig, pese, vil ikke ha mat, unngå kontakt og virke innadvendt, og den kan ligge å pistre eller hyle (ved sterke smerter). Akutte smerter som ikke går over med en gang (etter skade eller operasjoner) skal alltid behandles fortest mulig!

Kronisk smerte: kan være veldig vanskelig å oppdage fordi det er så stor forskjell på hvordan de uttrykker dett. Uttrykket vil variere med hundens personlighet, med hva som er vondt, hvor det er vondt, og hvor vondt det er. Hvis det er et eller flere bein, eller ryggsøylen som gir smerten, vil man ofte kunne se det på bevegelsene, hunden kan halte, eller den kan bevege seg feil for å avlaste. (Men ikke all halting skyldes smerter!). Den kan bli mer passiv og unngå visse typer aktivitet, trekke seg unna familien eller andre hunder og skjerme seg. Noen hunder vil også prøve å skremme bort andre hunder eller mennesker, og oppfattes da lettsom aggressive. Hvis du tar på stedet som er vondt, vil den kunne knurre eller glefse for å skremme deg bort. Mange får kortere lunte, blir grinete (tenk på hvordan du selv er om du har vondt i hodet). Noen hunder blir også mer urolige, rastløse, virker stresset. Noen spiser mer – andre mindre. Noen spiser gress – noen får stressdiarè.

Endringer i atferd eller aktivitetsnivå vil kunne være tegn på smerte. Noen ganger kan man også se det på holdningen til hunden – har den vondt i magen vil den skyte rygg, har den vondt når den belaster et bein vil den avlaste det, eller stå og trippe. De fleste vil utvikle dette langsomt, så det kan være vanskelig å oppdage, og hos eldre hunder er det lett å tro at det er normale alderstegn når de blir stivere eller mer passive. Hvis du lurer på om hunden din har vondt et sted, er det viktig å få det undersøkt hos veterinær, mye kan vi gjøre noe med, og kan vi ikke gjøre noe med årsaken, så kan i allefall hunden få smertelindring! Det er et viktig prinsipp at all smerte skal behandles, og det skal behandles så tidlig som mulig!
 
Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad